تقویت روابط ایران و ژاپن در اولویت کمیسیون امنیت ملی مجلس
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، در دیدار با سفیر ژاپن در تهران، تقویت روابط با کشورهای شرق آسیا را از اولویتهای این کمیسیون دانست. وی تأکید کرد که دولت و مجلس ایران برای افزایش سطح مناسبات فیمابین اهمیت زیادی قائل هستند و با توجه به ظرفیتها و قابلیتهای دو طرف، با اراده مشترک میتوان همکاریها را به سرعت ارتقاء داد.
تاماکی تسوکادا، سفیر ژاپن در تهران، روز سهشنبه ۱۸ دیماه ۱۴۰۳ با ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، دیدار و گفتوگو کرد.
عزیزی در این دیدار با اشاره به پیشینه روابط ایران و ژاپن، گفت: "دو کشور همواره روابط خوب و دوستانهای داشتهاند. دولت ایران و مجلس شورای اسلامی نیز برای افزایش سطح مناسبات فیمابین اهمیت زیادی قائل هستند و با توجه به ظرفیتها و قابلیتهای دو طرف، با اراده مشترک میتوان همکاریها را به سرعت ارتقاء داد."
وی افزود: "با توجه به اینکه دو کشور در یک قاره قرار دارند، درک خوبی از یکدیگر دارند. این ویژگی جغرافیایی میتواند زمینهساز توسعه بیشتر روابط دو کشور شود. تقویت روابط با کشورهای شرق آسیا از اولویتهای ما در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است."
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به تحولات منطقهای و بینالمللی گفت: "تحولات بینالمللی بسیار سریع، پیچیده و سیال هستند. این ویژگیها اقتضا دارند که کشورهای مستقل با گفتوگو و همفکری، درک خود را از شرایط جدید بیشتر کرده و ظرفیتهای مشترک را برای بهرهگیری از این تحولات همراه کنند."
عزیزی همچنین از سطح نازل تبادلات تجاری ایران و ژاپن ابراز ناخرسندی کرد و گفت: "این سطح از روابط تجاری با توجه به ظرفیتهای دو کشور، قانعکننده نیست."
وی ضمن محکوم کردن تحریمهای ظالمانه آمریکا، افزود: "تحریمها به عنوان اقداماتی ضد بشری، ریشه در سلطهگری آمریکا و برخی همپیمانانش دارد. جمهوری اسلامی ایران از تحریمها عبور کرده و پیشرفتهای ما در این مدت شاهدی بر این مدعا است. اما باید به دلیل تحریمها هم توجه کرد. علت تحریمهای ما ایستادگی بر اصولی چون انسانیت، حفظ کرامت انسانی، استقلال و آزادی است. اما ایالات متحده چون خود را کدخدای جهان میداند، این اصول را نمیپذیرد. لذا از ژاپن انتظار داریم که این اقدامات ضدبشری را محکوم نماید."
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی همچنین با اشاره به موضوع هستهای کشورمان و مذاکرات اخیر با کشورهای اروپایی افزود: "ایران اسلامی بارها اعلام کرده که به دنبال سلاح هستهای نیست و این موضوع به عنوان راهبرد کشور، بارها توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید شده است. اما اکنون آژانس تحت تأثیر و نفوذ آمریکاییها، از وظیفه حرفهای خود خارج شده است. ما عضو NPT هستیم و بر این اساس به تکالیفمان واقفیم. اما این موضوع نباید به دستاویزی برای مخالفت آژانس با خواستههای به حق ملت ایران تبدیل شود."
وی یادآور شد: "در موضوع هستهای چون گفتمان ما منطقی و جامع است، هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردیم. این آمریکا بود که با ترک برجام زیر میز زد و از تعهدات خود در برجام شانه خالی کرد. اکنون نیز ما براساس منافع ملی در حال مذاکره با کشورهای اروپایی هستیم. البته سه کشور اروپایی گاهی مسائلی مانند اسنپبک را مطرح میکنند که پیامی خلاف حسن نیت و مذاکره است. استفاده از این ابزارها بزرگترین خطای راهبردی اروپا خواهد بود که با پاسخ قاطع ما روبرو میشود."
عزیزی در پایان با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: "رژیم جنایتکار صهیونیستی با پشتیبانی آمریکا بزرگترین جنایات را در حق مردم بیگناه غزه در طول بیش از یک سال گذشته مرتکب شده است. این جنایات لکه ننگی ماندگار بر پیشانی آنان است. امیدواریم ژاپن برای پایان جنگ و کمک به زنان و کودکان غزه، رویکردی فعالانهتر داشته باشد."
سفیر ژاپن در تهران: تحریمهای آمریکا یکی از دلایل کاهش مبادلات ایران و ژاپن
تاماکی تسوکادا، سفیر ژاپن در تهران، در ابتدای این دیدار با اشاره به استقبال ژاپن از تقویت روابط دوستانه مجالس دو کشور گفت: "ما برای تعامل با نمایندگان مردم اهمیت زیادی قائل هستیم. سفارت ژاپن مایل است از روابط بیشتر نمایندگان دو کشور پشتیبانی لازم را داشته باشد. در این راستا ما از گفتوگوی نمایندگان مجالس ژاپن با نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران استقبال میکنیم."
وی با ابراز تأسف از سطح پایین مراودات تجاری ایران و ژاپن، تحریمهای آمریکا را یکی از دلایل کاهش مبادلات دو کشور برشمرد و گفت: "این خیلی مهم است که تحریمهای ایران لغو شوند. ژاپن از تلاشهای اخیر دولت جمهوری اسلامی ایران برای اعتمادسازی در موضوع هستهای و رفع تحریمها استقبال و حمایت میکند. ژاپن امیدوار است که در این فرایند بتواند نقش فعال و سازندهای ایفا کند."
سفیر ژاپن ادامه داد: "ژاپن از همکاری با ایران در زمینههای مورد علاقه طرفین به ویژه در حوزههایی مثل محیط زیست، مدیریت منابع آبی، کشاورزی و مبارزه با آفات گیاهی استقبال میکند. امیدواریم با حمایت مجلس شورای اسلامی، شاهد تقویت همکاریهای دو طرف در این زمینهها باشیم."
تاماکی تسوکادا در پایان ابراز امیدواری کرد که در آینده شاهد گفتوگوهای بیشتر نمایندگان مجالس دو کشور به ویژه اعضای کمیسیونهای تخصصی دو پارلمان باشیم.