سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس، در دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد
با حضور رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی و جمعی از مسئولان لشکری و کشوری؛ سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس روز شنبه ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۱ در مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد.
این همایش توسط دانشگاه علم و صنعت ایران، سازمان پدافند غیرعامل کشور، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، انجمن حفاظت از زیرساختهای حساس ایران و آزمایشگاه تحقیقاتی پایه حکمت اسلامی در شهر و جامعه برگزار میشود و بازخوانی و تدقیق مفاهیم حوزه حفاظت از زیرساختهای حساس، نگاهی اجمالی بر مبانی نظری در حفاظت از زیرساختهای حساس، تحقق اهداف حفاظت از زیرساختهای حساس با توجه به رویکرد بومیسازی و بازخوانی تجارب کشورهای دیگر در زمینه حفاظت از زیرساختهای حساس از اهداف آن است.
در مراسم افتتاحیه سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس، ابتدا دکتر یونسیان (معاون پژوهش و تعاملات صنعتی دانشگاه)، به مهمانان و شرکتکنندگان در همایش خوشامد گفت. معاون پژوهشی و تعاملات صنعتی دانشگاه با اشاره به شعار مدیریت حاضر دانشگاه مبنی بر «توسعه فناوری و تعاملات صنعتی با روحیه جهادی»، به برخی از ویژگیهای دانشگاه علم و صنعت ایران اشاره و تاکید کرد: زمین دانشگاه علم و صنعت ایران، زمین ارتباط با صنعت و جامعه است و دانشجویان ما هم با همین روحیه تربیت میشوند.
دکتر یونسیان با اشاره به اطلاق عنوان فیضیه دانشگاهها از سوی مقام معظم رهبری به دانشگاه علم و صنعت ایران گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران با تمام سازمانهای دفاعی از باب قرارداد همکاری، ارتباط مستحکمی دارد و به عنوان سامانه نرم، کاملا قابل اعتماد است. وی افزود: اهمیت پدافند غیرعامل در دنیای امروز بر کسی پوشیده نیست و دانشگاه علم و صنعت ایران آمادگی کامل دارد نهادی از نوع مرکز نوآوری یا مرکز تحقیقات در دانشگاه تاسیس نماید که به طور خاص در حوزه پدافند غیرعامل فعالیت و بحثهای فناوری پدافند غیرعامل را در سطوح مختلف دنبال نماید.
معاون پژوهشی و تعاملات صنعتی دانشگاه، با تقدیر از همه دستاندرکاران برگزاری سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس، ابراز امیدواری کرد این همایش، شروع خوبی برای فعالیتهای بزرگ در خصوص پدافند غیرعامل باشد.
در ادامه، دکتر عزیزی (نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی)، با بیان اینکه نگاههای سطحی و زودگذر که برای کشور موجب خطر خواهد شد، سزاوار ما نیست؛ بر لزوم خودداری و پرهیز از تحلیلهای غلط پیرامون تهدیدات تاکید کرد و گفت: سازمان پدافند غیرعامل، وظیفه دارد اجازه ندهد تحلیل غلط بر مسئولین ما سایه اندازد. وی افزود: تحول فکری، حرکت علمی و رویکردهای فناورانه منبعث از منظومه فکری رهبر معظم انقلاب میتواند مهمترین سرمایه برای پدافند غیرعامل و همه ردههای مسئولین کشور باشد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز سازمان پدافند غیرعامل و دانشگاههای ما، باید تولید نظریه و فکر در مجموعه خود را به عنوان فریضه دنبال کنند. وی همچنین بر لزوم بازنگری در برنامهریزی مبتنی بر تهدیدات نوظهور، هوشمندسازی، انطباق فعالیت دستگاهها با اسناد بالادستی و ارتقای دانش فنی در مکتب دفاعی پدافند غیر عامل تاکید کرد.
پس از آن، دکتر سمانه جلیلی صدرآباد (عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران و دبیر همایش)، گزارش کوتاهی از روند برگزاری همایش ارایه کرد.
در ادامه، دکتر بهزادفر (عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه)، با موضوع «حفاظت از زیرساختهای شهری» و سردار دکتر احمدیمقدم (رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی) با موضوع «تابآوری در زیرساختهای حساس»، سخنرانی کردند.
رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی با بیان ویژگیهای نظام تابآور، گفت: فرهنگ مدیریت ما در مدیریت بحران، پسرویدادی انطباقگراست یعنی هر چه هشدار به ما میدهند گوش نمیکنیم ولی وقتی ضربه خوردیم، سریع آن را جمع میکنیم. وی با اشاره به اینکه امروز فناوریهای جدید، قدرت رسانه و مجموع ارتباطات جهانی، قدرت بیشتری به جنگهای ترکیبی بخشیده است، اظهار داشت: مفهوم جنگ ترکیبی امروز میگوید الزاما پیروزی به معنای داشتن قدرت برتر نیست بلکه ترکیب صحیح عناصر قدرت ولو ضعیف است که بتواند در جمع مانند لیزر عمل کند و در یک نقطه، ضربه خود را وارد کند. وی تصریح کرد: در جهان امروز، باید آمادگی لازم برای مقابله با همه جنگهای روانی، اقتصادی، حقوقی، سایبری و... را داشته باشیم و به عنوان کشوری که در معرض مخاطرات بسیار است، تابآوری بالایی ایجاد کنیم.
آخرین سخنران مراسم افتتاحیه، سردار دکتر جلالی (رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور) بود که با موضوع «تشریح گامهای اجرایی و الزامات فنی و تخصصی حفاظت از زیرساخت»، مطالب خود را ارایه کرد. وی با بیان اینکه دولتها و حکومتها، خدمت به ملت ارایه میدهند و ابزار ارایه خدمت هم زیرساختها هستند، گفت: در حوزه تهدیدات، از سی سال قبل تا کنون، زیرساختها به عنوان هدف نظامی تعریف شدهاند یعنی بر خلاف جنگهای جهانی اول و دوم، مردم دیگر هدف جنگ نیستند چرا که رسانه و افکار عمومی اجازه کشتن مردم را نمیدهد. امروزه مردم محور جنگ شدهاند و جنگ بیقاعده باب شده است که در این جنگ، اهداف اساسی تغییر کرده است.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور با اشاره به عدم وجود رشته تحصیلی تخصصی در حوزه حفاظت از زیرساخت با گرایشهای مختلف در کشور، از از تهیه و تدوین برنامه ملی حفاظت از زیرساختهای حیاتی کشور (NIPP) و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور خبر داد. وی تاکید کرد: برای نهادینهسازی اصول و الزامات کاهش و مدیریت خطر در ذات طرحهای توسعهای و زیرساختهای دارای پتانسیل خطر بالا، ضرورت دارد رویکرد طراحی در قالب طراحی ذاتا امن، مد نظر قرار گیرد.
سردار دکتر جلالی در بخش دیگر سخنانش تصریح کرد: از آنجایی که یکی از تهدیدات پایه در زیرساختهای با اهمیت کشور، «تهدیدات از درون، دشمنپایه» میباشد؛ ضرورت دارد دستگاههای متولی راهبری این زیرساختها، با همکاری نهادهای امنیتی و انتظامی به منظور رصد و پایش تهدیدات و آسیبپذیریهای انسانی، اطلاعاتی، سایبری، فیزیکی، فرایندی و مدیریتی، دستورالعمل مدیریت و کاهش تهدیدات درونزا و عملیات خودحفاظتی را تهیه، پیادهسازی، تمرین و رزمایش نمایند.
گفتنی است در انتهای مراسم افتتاحیه سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس، تفاهمنامه همکاری دانشگاه علم و صنعت ایران و سازمان پدافند غیرعامل، توسط دکتر انبیاء (رئیس دانشگاه) و سردار دکتر جلالی (رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور) به امضا رسید. موضوع این تفاهمنامه، بهرهگیری از امکانات آموزشی و پژوهشی دانشگاه در راستای پیشبرد اهداف، حل مسائل و رفع نیازهای سازمان و قرارگاههای مربوطه در چارچوب پدافند غیرعامل بوده است.
دکتر انبیاء (رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران)، پیش از آیین انعقاد تفاهمنامه همکاری، با خیر مقدم گویی به مهمانان و سخنرانان همایش، تصمیم تاسیس سازمان پدافند غیرعامل را از هوشمندانهترین تصمیمات کشور توصیف کرد و گفت: ما مستمرا با آفندهای دشمن مواجه هستیم که به صورت غیرعامل انجام میدهد و ناگزیر از پدافند هستیم. وی افزود: در این همایش حتما اهمیت موضوع با رویکرد زیرساختها و متعاقب آن امنیت سایبری مرتبط با این زیرساختها واکاوی و بررسی میشود و قدم بعدی شاید رویکردهایی باشد که باید از این زیرساختها حفاظت صورت گیرد و در این بخش، قطعا دانشگاه علم و صنعت ایران میتواند بسیار کمک کند.
وی تفاهمنامه دانشگاه با سازمان پدافند غیرعامل را یک میثاقنامه و فراتر و مهمتر از تفاهمنامه معمول دانست و بر اجرایی شدن آن تاکید کرد.
با اتمام مراسم افتتاحیه، نمایشگاه سومین همایش ملی حفاظت از زیرساختهای حساس، واقع در سالنهای جنبی مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) مورد بازدید مسئولان قرار گرفت.